Hadithe

Duaja e muslimanit që bën për vëllain e tij

PĂ«rcillet nga Ebu Derda se Profeti alejhi selam ka thĂ«nĂ«: “ Duaja e muslimanit qĂ« bĂ«n pĂ«r vĂ«llain e tij, nĂ« mosprezencĂ«, Ă«shtĂ« e pranuar dhe pranĂ« kokĂ«s sĂ« tij qĂ«ndron njĂ« melek i ngarkuar qĂ« tĂ« thotĂ«: “Amin, edhe pĂ«r ty qoftĂ« si ajo!”, sa herĂ« qĂ« ai lutet pĂ«r vĂ«llain e tij.” Muslimi Pra duaja e muslimanit pĂ«r ...

Lexo mĂ« shumĂ« »

Si i largon shejtani njerëzit nga rruga e drejtë

PĂ«r t’i larguar njerĂ«zit nga rruga e vĂ«rtetĂ«, Shejtani i mallkuar pĂ«rdor dy mĂ«nyra. Ai qĂ« nuk u kushton shumĂ« rĂ«ndĂ«si punĂ«ve tĂ« mira dhe i lĂ« pas dore, shejtani kĂ«tij njeriu i zbukuron epshet. Profeti (Paqja dhe bekimi i Allahut qofshin mbi tĂ«!) ka thĂ«nĂ«:“Xheneti Ă«shtĂ« i rrethuar me vĂ«shtirĂ«si, ndĂ«rsa xhehenemi me epshe.”(Buhariu (nr. 6487) Muslimi (nr. 2822). ...

Lexo mĂ« shumĂ« »

Një vepër si të pastrohesh nga gjynahet

PĂ«rcillet nga Uthman bin Afan – Allahu qoftĂ« i kĂ«naqur me tĂ« – se i DĂ«rguari i Allahut – alejhi selam – ka thĂ«nĂ«: “ Ai i cili merr abdes nĂ« mĂ«nyrĂ«n mĂ« tĂ« mirĂ«, do t’i dalin mĂ«katet nga trupi dhe nga thonjtĂ« e tij.” Muslimi Ky hadith tregon pĂ«r vlerĂ«n e njohjes sĂ« rregullave tĂ« abdesit, sepse vetĂ«m ...

Lexo mĂ« shumĂ« »

ÇfarĂ« tĂ« bĂ«sh nĂ«se frikĂ«sohesh nĂ« gjumĂ«?

ÇfarĂ« tĂ« bĂ«sh nĂ«se frikĂ«sohesh nĂ« gjumĂ«? Erdhi njĂ« burrĂ« tek Profeti – lavdĂ«rimi dhe paqja e Allahut qofshin mbi tĂ« – dhe iu ankua pĂ«r disa gjĂ«ra tĂ« tmerrshme qĂ« i shikonte nĂ« Ă«ndĂ«rr, dhe ai i tha: Kur tĂ« shkosh nĂ« shtratin tĂ«nd thuaj: ‘Eudhu bi kelimatil lahit taammeh, min ghadabihi ue ikabih, ue min sherri ibadih, ue ...

Lexo mĂ« shumĂ« »

Cila është krijesa me besimin më të mahnitshëm?

Enes bin Malik (Allahu qofte i kenaqur prej tij) percjell se i Derguari i Allahut ka pyetur duke thene: “Cila eshte krijesa me imanin (besimin) me te mahnitshem? Ata thane: Engjejt. Si mund te mos besojne Engjejt, u pergjigj (Profeti)i! Atehere, Profetet thane ata. Profeteve u vjen shpallje si mos te besojne, u pergjigj ai! Thane: Sahabet (shoket dhe shoqeruesit ...

Lexo mĂ« shumĂ« »

3 vetëve Allahu nuk ua refuzon përgjigjen

Ka thĂ«nĂ« profeti Muhamed – alejhi selam: “ Tre vetĂ«ve Allahu nuk ua refuzon pĂ«rgjigjjen lutjes: PĂ«rkujtuesit tĂ« madh tĂ« Allahut, njeriut qĂ« i Ă«shtĂ« bĂ«rĂ« padrejtĂ«si dhe prijĂ«sit tĂ« drejtĂ«.” E pĂ«rcolli El-Bejhaki nĂ« “ Shuab” dhe e saktĂ«soi Albani nĂ« “ Es-sahih”, nr. 1211 dhe “ Es-Silsiletu”, nr. 364.

Lexo mĂ« shumĂ« »

Ende nuk e ke mësuar këtë lutje?

Tregohet prej Sahabiut tĂ« nderuar Muadh Bin Xhebel -Allahu qoftĂ« i kĂ«naqur prej tij- se i derguari i Allahut -paqja dhe bekimet e Allahut qofshin mbi tĂ« dhe familjen e tij- e mori pĂ«r dore dhe i tha: “O Muadh! Pasha Allahun unĂ« tĂ« dua ty! TĂ« porosis o Muadh qĂ« tĂ« mos e lĂ«sh pa thĂ«nĂ« pas çdo namazi ...

Lexo mĂ« shumĂ« »

Koha kur njeriu është më së afërti me Allahun

Koha kur njeriu Ă«shtĂ« mĂ« sĂ« afĂ«rti me Allahun I DĂ«rguari (sal-lAllahu alejhi ue sel-lem) thotĂ«: “Njeriu Ă«shtĂ« mĂ« sĂ« afĂ«rti me Allahun nĂ« errĂ«sirĂ«n e fundit tĂ« natĂ«s. Andaj, nĂ«se ke mundĂ«si tĂ« jesh prej atyre qĂ« e pĂ«rmendin Allahun nĂ« kĂ«tĂ« kohĂ«, bĂ«hu!” (Sahih Et-Tergib, 2/267)

Lexo mĂ« shumĂ« »

Si të zgjidhësh nyjet që të lidh shejtani

Le tĂ« meditohet rreth kĂ«tij hadithi autentik nĂ« koleksionet e Buhariut dhe Muslimit nga Ebu Hurejra, se Pejgamberi alejhi selam ka thĂ«nĂ«: “Shejtani nĂ« fundin e kokĂ«s sĂ« ndonjĂ«rit prej jush kur flini lidh shumĂ« nyje. E godet çdo nyje dhe thotĂ«: “Paç natĂ« tĂ« gjatĂ«dhe fli!” NĂ«se njeriu zgjohet dhe e pĂ«rmend Allahun, i zgjidhet njĂ«ra nyje. NĂ«se merr ...

Lexo mĂ« shumĂ« »

Mbuloni enët që të mbroheni nga shejtani

Mbuloni enĂ«t qĂ« tĂ« mbroheni nga shejtani Ka thĂ«nĂ« Profeti alejhi selam: “ Mbuloni enĂ«t dhe shishet, mbylleni derĂ«n dhe fikeni zjarrin, sepse shejtani nuk mund ta hapĂ« enĂ«n, as shishen dhe as derĂ«n! E nĂ«se dikush nga ju nuk gjen me çarĂ« tĂ« mbulojĂ« enĂ«n, atĂ«herĂ« le tĂ« vendosĂ« mbi tĂ« njĂ« shkop dhe tĂ« thotĂ«; bismilah.” Muslimi Dhe ...

Lexo mĂ« shumĂ« »