Si i pastronte dhembet profeti Muhamed alejhi selam

Si i pastronte dhembet profeti Muhamed alejhi selam

Edukata e pastrimit të dhëmbëve!

Transmetohet nga Hudhejfe radijAllahu anhu, se ka thënë:
” I dërguari i Allahut, salallahu alejhi ue selem! , sa herë që ngrihej natën e pastronte gojën me misvak.”

Shënon Imam Buhariu në sahihun e tij; nr.246 dhe Imam Muslimi në sahihun e tij; 255 (Mutefekun alejhi)

Disa dobi nga hadithi;
1. Pëlqehet pastrimi i dhëmbëve me misvak pas zgjimit nga gjumi.
2. Gjithashtu, pëlqehet pastrimi i dhëmbëve me misvak nëse vëren se ka ndryshuar era e gojës tënde (pra, nëse i vjen erë e neveritshme gojës tënde edhe kur je zgjuar).
3. Kujdesi i veqantë i sheriatit islam për pastërtinë.
4. Pastrimi me misvak, i bëhet dhëmbëve, gjuhës, pra gojës në përgjithësi.
5. Legjislacioni Islam është gjithëpërfshirës në gjithë sferat e jetës.
6. Përcjellja e fjalëve dhe veprave të të dërguarit, salallahu alejhi ue selem! , në përpikmëri nga shokët e tij, tregon dashurinë e madhe që kishin ata për të.
7. Pastrimi pëlqehet edhe më shumë pas zgjuarjes nga gjumi, si shkak i ndryshimit të erës së gojës zakonishtë pas zgjimit nga gjumi.
8. Vlera e misvakut dhe dobit e shumta që gjenden tek ai.

Suad Shabani

Related Articles